dimarts, 28 de març del 2017

LA CIUTAT TRASBALSADA

Títol original: La Ciutat Trasbalsada. Barcelona 1901-1910
Autor: Ròmul Brotons
Editorial: Albertí Editor / Ajuntament de Barcelona
Any primera edició: 2016

No ens trobem davant de cap tractat erudit; aquest és més aviat un llibre divulgatiu que sense entrar en respectables profunditats ens il·lustra prou dignament sobre una de les dècades més salvatges que hagi viscut la ciutat de Barcelona: la primera dècada del segle XX.

El senyor Brotons ens acosta a la manera quotidiana de viure de la població de la ciutat i ens torna a encarar amb realitats que ara ens resultarien impossibles: l'electricitat que tot just començava i per tant no arribava a tot arreu, la inexistència de la ràdio, la inexistència del metro, la inexistència de la Via Laietana... potser l'única cosa que podriem resistir si tornéssim a les condicions vitals de començament del segle XX seria la inexistència de la Via Laietana.


Bailèn (vertical) - Diagonal (horitzontal)


Pel que fa a les 'grans novetats', llegint aquest llibre ens retrobem amb el creixement de la ciutat pel bonic procediment de fagocitar els nuclis urbans veïns, l'aparició de l'automòbil, els inicis de l'explotació del Tibidabo, l'invent de la figura dels interventors a les meses electorals, l'establiment del diumenge com a dia festiu setmanal (no m'ho invento)... 


Passeig de Gràcia


Aquesta va ser també la dècada de l'aparició d'Alejandro Lerroux, un senyor que si hagués viscut ara mateix hauria fundat el partit “Ciutadans / Ciudadanos”, jurant i perjurant que ell era de la CUP per a acabar essent proclamat president del PP a Catalunya, això sí, fotent-se d'hòsties amb l'actual president, el senyor García (Albiol) en una lluita a mort per a deixar clar quí dels dos era més animal.


Plaça Lesseps


D'aquest periode també són característiques les bombes casolanes, amb que hom podia ensopegar amb facilitat (i només una vegada, per raons obvies) al districte que ara coneixem com a Ciutat Vella; la contundent lluita obrera contra l'explotació salvatge i repugnant per part de les patronals; la també repugnant guerra del Marroc, impulsada pel govern espanyol per a defensar els interessos econòmics dels més privilegiats, que va donar lloc a la Setmana Tràgica; el canvi automàtic d'Alcalde de Barcelona (carrec completament 'digital') cada vegada que canviava el govern a Madrid...

En fi, que aquest és un llibre didàctic amb il·lustracions impagables i molt aclaridores que ens obliga a preguntar-nos seriosament: com és possible que haguem sobreviscut al començament del segle XX?.

Llibre aprofitable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada